Deelnemende bedrijven, organisatie , e.a.

Vind hier de deelnemende bedrijven en organisaties. En bekijk hun speciale trekvaartaanbod!

Fietsverhuur: Lietmeijer Tweewielers – Uithuizen
Kano- en fluisterbootverhuur:
Camp Zuiderhorn – Warffum en Camping Maarlandhoeve- Uithuizen —

Grand Café Het Spijslokaal – Warffum — Openluchtmuseum Het Hoogeland – Warffum
B&B De Middelstee- Middelstum — Theeschenkerij Op Ewsum – Middelstum
B&B en restaurant De Molenaar – Onderdendam
Museum Menkemaborg – Uithuizen — Het Dorpslogement -Warffum
De KERK – Onderdendam — Herberg In de Valk- Middelstum
Boerma’s Antiekhoeve- Uithuizen — Dorpshuis Zijlvesterhoek – Onderdendam

Het Spijslokaal

Het sfeervolle restaurant Het Spijslokaal is gevestigd in een prachtig rijksmonument uit 1903, de oude bewaarschool met nostalgische gymzaal van het Openluchtmuseum het Hoogeland.
In het restaurant kan je heerlijk genieten van een kopje koffie, huisgemaakt gebak, een drankje en diverse lunch – en borrelgerechten.

Grand Café “Het Spijslokaal”, Openluchtmuseum Het Hoogeland
Inez Geenen, Simonique Kraandijk en Bert Lange
Oosterkerkpad 3 (Ingang horeca)
9989 AH  WARFFUM

0595-252160 

Trekvaartaanbieding

Lekkere lunch

Tijdens de trekvaartroute serveren wij een Hoogholtjes lunch. Dit is de benaming voor de hoge vaste voetbruggen op de trekvaartroute, hoog genoeg om schepen te laten passeren. De lunch (€ 7,50) bestaat uit een dubbele boerenboterham kaas met een glas boerenmelk of –karnemelk.

Trekschuitaanbieding

Op vertoon van een trekschuitkaartje of de gedownloade route op Storytrails krijg je in het museum een gratis Brief aan de Toekomst.

Openluchtmuseum Het Hoogeland

beleef het van binnen en buiten

Het verleden komt tot leven in het hart van het Noord-Groningse dorp Warffum. In Openluchtmuseum Het Hoogeland ontdek je het dorp uit de tijd van de trekschuit. Je kijkt rond bij de kruidenier, de joodse slager of de fietsenwinkel. Je gaat terug in de tijd in de schoolklas of de woonwagen. Met twintig oude gebouwen ervaar je hoe mensen ruim honderd jaar geleden woonden en werkten. Woonkamers, slaapkamers en werkplaatsen zijn met zoveel oog voor detail ingericht, dat het lijkt alsof de bewoners even weg zijn.

De Brief aan de Toekomst is een verrassende fotospeurtocht voor het hele gezin. Daarnaast kun je er steltlopen en hoepelen op het speelplein bij de oude school, of eens uitproberen of zo’n bedstee nou lekker ligt. Een selfie in de schoolbanken hoort er natuurlijk ook bij.

Schoolstraat 4  9989 AG  Warffum     T 0595 422233       M info@hethoogeland.com

Camping Maarlandhoeve

De sfeervolle camping levert nog meer informatie aan 

Trekvaartaanbieding

Camping Maarlandhoeve gaat de trekvaarder nog verrassen met een unieke aanbieding

Trekschuitaanbieding

De trekvaarders bieden wij op de avond van verblijf op Camp Zuiderhorn een privé lichtklassiek pianoconcert aan voor € 7,50 per persoon. Duur 30 minuten. In het concert zitten improvisaties op oude snikversjes verstopt. Elke trekschuit had een eigen versje, dat door het snikjong werd geblazen op een hoorn als vertreksignaal.

Tijdens het concert wordt een glas geschonken en een plankje Groninger worst en kaas geserveerd.

Camp Zuiderhorn 

Beleef kamperen in een ongedwongen sfeer!

Ruim kamperen, trekkershutten/huisje, culturele activiteiten, zelfschenkerij (rustpunt)

Kano – en bootverhuur

Onderdendamsterweg 2     9989 TG  Warffum

welkom@campzuiderhorn.nl – www.campzuiderhorn.nl

06 16378611

Bed & Breakfast De Middelstee

Middelstum, een dorp met historie. Door de strijd tegen de zee, die de vroegste bewoners dwong hun huizen op een wierde te bouwen. Door de rijkdom van de middeleeuwse edelen, te zien in de laatgotische Hippolytuskerk en restanten van de borgen Asinga en Ewsum. Vlakbij de Hippolytuskerk ligt Bed&Breakfast “De Middelstee”, een kleine B&B, die uit één ruime kamer bestaat. Je hebt een eigen badruimte en eigen toilet op de gang. De B&B is vlakbij het Boterdiep.

Een uitgebreid ontbijt met (biologische) streekproducten en eigengemaakte jam is standaard. Met dieetwensen wordt rekening gehouden.

Kerkpad 15
9991 AC Middelstum
E: info@demiddelstee.nl
T: 0595 43 83 52 of 06-10547022

Trekvaartaanbieding

Bij het huis hoort een grote natuurlijke tuin, bovenop de wierde.
Gasten kunnen daar gebruik van maken bij ten minste twee overnachtingen.

Trekvaartaanbiedingen

 • Proeven van vergeten groenten, oude Groninger fruitrassen, kruiden, bessen en bloemen: we maken er dagelijks lekkernijen van
 • Kopje thee of koffie geserveerd met een Schuitje
 • Speurtocht door de prachtige tuinen met vergeten groenten, oude fruitrassen, bloemen en meer
 • Op reservering maken wij een speciale Groninger high tea
 • Kleine expositie van trekvaartobjecten (vind hier ook de geurkrat met vergeten geuren! en de speciale voelkrat..)
 • Trekvaartknutselplaat voor kinderen
 • Oude Groninger produkten

Theeschenkerij Op Ewsum

De theeschenkerij  in het voormalig koetshuis van de borg Ewsum is te vinden in de landelijke omgeving van Middelstum. “Op Ewsum” is een werkproject van Werkpro en wordt op professionele wijze gerund door deelnemers die dagbesteding volgen of werkervaring opdoen in de borg en de tuinen.

 • theehuis/terras
 • tuinen/dierenweide
 • huis- en streekprodukten
 • locatieverhuur
 • catering
 • exposities/muziek
 • haardhout

Oosterburen 1 9991 NB Middelstum    T 0595 552195 / M 06 110 636 92      theeschenkerijewsum@werkpro.nl


Lietmeijer Tweewielers

is al meer dan 20 jaar een begrip in de provincie Groningen.

Je kunt hier terecht voor E-Bikes, stadsfietsen en allerlei mooie fietsaccessoires en leuke fietssouvenirs.

Graag zien we je eens bij ons in onze winkel! Je bent van harte welkom !

Lietmeijer Tweewielers
Schoolstraat 54
9981AP Uithuizen
0595 – 433625
www.lietmeijertweewielers.nl

Trekvaartaanbod

Jij als deelnemer van de Trekvaartroute Boterdiep bent van harte welkom om onze winkel te bezoeken.

Je krijgt dan op vertoon van je trekschuitkaartje of de route-app fietsroute Trekvaart Boterdiep 10% korting op onze fietssouvenirs, fietstassen en/of overige accessoires

Trekvaartaanbieding

We zouden het leuk vinden om gasten die in de B&B overnachten te ontvangen met een glaasje Fladderak . (klikken voor meer over het drankje). Zonder meerprijs.

Op reservering vooraf bereiden wij voor trekvaarders een heerlijke lunch of een diner van 4 tot 8 gangen. Alles in de vorm van een verrassingsmenu met seizoensproducten.

Restaurant en B&B de Molenaar  – Molen Hunsingo in Onderdendam.

Ons monumentale pand komt uit 1855 en werd voorheen als korenmolen gebruikt. Beleef tijdens de trekvaartroute een bijzondere overnachting, vol nostalgie en historie.  Slaap op een voormalige maal- of graanzolder en geniet van het prachtige uitzicht. De mooiste plek van het Groningse Hogeland!

Martin Kooijker
Uiterdijk 4   9959 PK Onderdendam   Tel: 050 204 1732
info@restaurantdemolenaar.nl
www.restaurantdemolenaar.nl

De Menkemaborg

is een volledig ingericht huis waar een prachtig beeld gegeven wordt van het leven en wonen op een Groninger borg in de 18de eeuw. Tussen de grachten liggen diverse tuinen, waaronder een formele tuin, een natuurlijke zonnewijzertuin, een fruithof met perenberceau en een keukentuin met rozentunnel. De familie Alberda van Menkema bewoonde de borg van 1682 tot 1902. Stamvader Mello Alberda woonde al in Uithuizen en liet in 1668 het Boterdiep uitgraven om Uithuizen beter bereikbaar te maken. Sinds 1927 is de Menkemaborg een museum.

De keukentuin is ook strak aangelegd met door buxushaagjes omgeven vakken. In de grote vakken worden groenten verbouwd en in de smalle vakken staan de kruiden, niet alleen voor de keuken, maar ook die dienden als medicijn. 

In het archief van de familie is een handgeschreven 18de-eeuws kookboek bewaard. Daarin staan recepten met onder anderen artisjok, asperge en komkommer. Zoek ze maar op in de keukentuin.

Trekschuitaanbod

Je krijgt een folder gratis mee met je bezoek. Je kunt er mee een wandeling door de tuin maken en vervolgens een rondwandeling maken via kleine dorpjes door het Groninger landschap.

Menkemaweg 2   9981 CV UITHUIZEN
Tel.: 0595-431970    E-mail: info@menkemaborg.nl

Trekvaartaanbieding

DE KERK is voor bezichtiging dagelijks geopend van 11.00 – 17.00 uur. Op 1 aug. Kan je de collectie Amsterdamse School meubelen in de “Consistoriekamer” bezoeken. We handhaven de corona-maatregelen.

Voor de komende tentoonstellingen en exposities zie onze website www.dekerkonderdendam.nl

Foto: Jim Ernst

DE KERK Onderdendam

DE KERK, het centrum voor de Groninger Amsterdamse School , is gevestigd in de voormalig gereformeerde kerk aan de Bedumerweg 34 te Onderdendam. DE KERK en de naastliggende pastorie zijn gebouwd onder architectuur van de Groninger Amsterdamse School in 1932 door de architect Albert Wiersema. Het interieur is vrijwel origineel gebleven en geeft een mooi beeld van de expressionistische bouwstijl nam de 30er jaren van de vorige eeuw en het “Gesamt Kunstwerk”.

Het Dorpslogement

Het Dorpslogement is een rustige, sfeervolle logeerplek in hartje Warffum. Rustzoekers, rondreizigers, stadjutters en waddenavonturiers zijn van harte welkom om er te komen logeren. Voor meer informatie en boeken: www.hetdorpslogement.nl

+31 (0)595 439262
Schoolstraat 8   9989 AG Warffum
 info@hetdorpslogement.nl

facebook.com/hetdorpslogement

Trekschuitaanbod

Trekvaarders krijgen de overnachting (zie de standaardprijzen vermeld op de website) inclusief een echt schippersontbijt

Trekvaartaanbieding

Een viergangen belevingsmenu waarbij je als trekvaarder zo de historie instapt, op een culinaire manier. Mark Willem en Evelien nemen je mee op een unieke rondleiding door alle historische kamers van de herberg. Daarbij vertellen ze over de bijzondere historie van de herberg en over de gerechten. 


Proef de sfeer van weleer!

€ 45,- per persoon. Het diner is alleen op reservering. 

Afbeelding: Herberg In de Valk aan de voormalige haven De Kolk in Middelstum (Groninger Archieven)

Herberg In de Valk

Er staan geen paarden en koetsen meer in de doorrit van deze voormalige herberg, maar toch is Herberg In de Valk nog steeds een welkome pleisterplaats. Bezoekers komen hier op adem in een prachtig historische ambiance en idyllische omgeving.

Voor een smaakvol diner, voor een lunch, kop koffie of een borrel op het terras. Of voor een proeverij. En natuurlijk voor het heerlijke huisgemaakte appelgebak. Van harte welkom.

Burchtstraat 12, 9991 AB Middelstum: 0595 855 795 / info@herbergindevalk.nl.

Boerma’s Antiekhoeve

Een bezoek aan deze Antiekhoeve is een belevenis. Je voelt je een schatgraver in de twee schuren vol Antiek en Curiosa.
Gelegen even buiten het dorp Uithuizen vlakbij de Menkemaborg.

Maandag 13.30 – 17.00 uur   Dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 uur   Zondag gesloten

Dingeweg 11, 9981 NC Uithuizen   T. 0595 – 43 12 64
www.antiekhoeve.nl

Trekschuitaanbod

De twee enorme schuren zijn bijna letterlijk tot de nok toe gevuld met duizenden en duizenden spulletjes uit grootmoederstijd en van nog langer geleden. Het is een plek om in te dwalen, te struunen, weg te dromen. Een tijdcapsule naar het oude tijdperk van de trekschuit.

ZIJLVESTERHOEK

In de kern van het dorp Onderdendam, hét kruispunt van de waterwegen en halverwege de trekvaardersroute, bevindt zich dorpshuis Zijlvesterhoek. Geheel gerund door vrijwilligers. In de zomerperiode is in de weekenden het terras open en kan je op de zaterdag een patatje en snacks komen eten. Ervaar de openheid van dit dorp(shuis) dat een zeer actief verenigingsleven kent. Er wordt lokaal bier van het ‘Zotte Kalf’ geschonken of probeer eens de ‘Fladderak’ van Hooghoudt. Deze likeur dankt zijn naam aan een belastingophaler uit Onderdendam. Ook staat er soep op het menu, bereid door restaurant de Molenaar.
Iedereen is van harte welkom op: zaterdagen  van  12:00 tot 20:00 en zondagen     van  12:00 tot 17:00

Kijk ook eens op de website voor eventuele kunst/cultuur activiteiten op de vrijdagavond. Vanaf oktober sluit het terras, maar zijn er diverse activiteiten in ons dorpshuis op de zaterdagen en is de ‘snackbar’ wel geopend van 17:00 tot 20:00

Achterweg 1   9959 PC  Onderdendam    050 – 30 49 140 

Trekschuitaanbod

Dit blijft nog even een verrassing

nl_NL