Middelstum

Donjon, gevechtskoepel bij borg Ewsum

Onno van Ewsum

Het borgterrein van Ewsum is mooi om te zien; de afgebakende tuinen, hoog en kleurig, met daarachter de groene vlakte van de omliggende weilanden.

Ooit stond hier dus een grote borg, te midden van de ruisende wind. Waarschijnlijk heeft het huis zijn roots in de dertiende of veertiende eeuw, maar dit is te betwisten. Het werd in ieder geval gebouwd door een jonker genaamd Ewe, en Ewsum is daarom ook een samentrekking van Ewe’s heem (wat zoiets betekent als Ewe’s woonplaats). De afstammelingen van Ewe namen voor het gemak daarom maar de naam van de borg als achternaam; het geslacht Ewsum was geboren. Het groeide uit tot één van de meeste invloedrijke geslachten van de Ommelanden. Ewe’s kleinzoon Onno van Ewsum erfde de borg in 1428. Hij liet heel wat verbouwen en veranderen. Zo voegde hij de geschuttoren toe, die nog steeds intact is. De muren zijn ruim twee meter dik!

Dat Onno een belangrijk man was, blijkt wel uit het feit dat hij de mogelijkheid had om samen met de burgemeester van Groningen naar het Heilige Land te reizen om zich daar te laten ridderen. Helaas waren deze reizen niet zonder gevaar. En ook de twee Groningers ontkwamen er niet aan. Ze werden allebei gevangengenomen door de Saracenen! Voor de burgemeester liep het meteen slecht af. Hij kwam helaas om het leven.

De vraag is nu: wat was het lot van Onno??

Source: The Stories of Groningen

Listen to the story too storytrailsapp

“Stories along the Boterdiep trekking route” 

en_GB
nl_NL de_DE fr_FR en_GB