Prachtige architectuur in Noord-Groningen.

Naast de grote verscheidenheid aan bouwkundige objecten op het Hoogeland, hebben diverse beroemde architecten door de eeuwen heen in allerlei verschillende vormen hun vele sporen nagelaten.

Een mooi voorbeeld is Berlage van de Amsterdamse school, die het gemeentehuis in Usquert heeft ontworpen (zie de afbeelding). Fietsers en wandelaars van de Trekvaartroute passeren dit monument op hun doortocht door Usquert. Een dorp met een schat aan bijzondere monumenten in verschillende stijlen.

Prachtige herenboerderijen zijn vooral te zien in Wadwerd. Het programma Andere Tijden heeft een mooie uitzending gemaakt over de monumentale boerderijen met landschapstuinen.

Monumentale woningen hebben iets extra’s, vanwege hun mooie architectuur wekken ze nostalgische gevoelens op. Groningen is zeer rijk aan monumentale woonhuizen. Aan het begin van de 20ste eeuw werden er veel huizen gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. In het Noorden van de provincie Groningen, op het Hoogeland, was een architectenstroming actief die later de Groningse Amsterdamse School genoemd zou worden. Bekende architecten waren onder meer Egbert Reitsma, Evert Rozema, Willem Reitsema, Jan Benninga en Berend Jager. Ook een architectuurstroming als Art Nouveau oftewel Jugendstil vond in Groningen navolging. Veel rentenierswoningen op het Groninger platteland onderscheiden zich door sierlijke vormen en hun ornamenten in Art Nouveaustijl.

Woonhuismonumenten zijn er in twee soorten: rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Soms zijn woningen onderdeel van een beschermd dorpsgezicht. Beschermde dorpsgezichten in de provincie Groningen vind je onder andere in plaatsen als Middelstum, Onderdendam, Doodstil, Warffum en Usquert.

Bekijk ook eens de website van Rijksmonumenten.

Over kunst en architectuur op het Hoogeland is te lezen op de website Staat in Eemsdelta .

Interessante thema’s aan de trekvaartroute Boterdiep voor iedereen!

en_GB
nl_NL de_DE fr_FR en_GB